Tarih: 11 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2389   

Pseudomonas syringae pv. syringae
Bakteriyel Kanser



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Pseudomonas syringae pv. syringae van Hall bakteriyel hastalik etmeni olup, bakteriyel kanser hastaligina neden olmaktadir. Bu bakteriyel etmen ile iliskili olan diger bir bakteriyel hastalik etmeni, Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Wormald) Young et al., benzer hastaliga neden olmaktadir. Her iki patojende kiraz, visne, erik, kayisi, nektarin, seftali ve diger tas çekirdekli meyve agaçlarini etkileyebilmektedirler. Hastalik etmeninin visnelerden ziyade kirazlarda daha siddetli bir hastalik meydana getirdigi bildirilmektedir. Hastalik etmeni kis gibi olumsuz kosullari kanserli dokularin kenarlarinda, görünüste saglikli görülen gözlerde ve sistemik olarak etkilen bitkilerin iletim demetlerinde geçirmektedir. Bakteriyel etmen kislama yerlerinde çogalir ve yagmurlar ile çiçeklere ve genç yapraklara tasinirlar. Her iki pathovar bakteri simptomsuz çiçek ve yaprak gözleri üzerinde herhangi bir belirti göstermeksizin epifitik fazda yasamini sürdürebilir. Sonbahara dogru yapraklar dökülünce, hastalik yapraklarin dökülme yerelerinde açilan yaralardan bitki dokularina giris yapabilir. Bakteriyel etmenin siddetli infeksiyonlari, geç baharda soguk ve donlu geçen havalarin uzamasi ya da gelisen çiçek ve yaprak dokularinin siddetli firtinalarda zararlanmasi sonucu ortaya çikmaktadir. Donma sonucu dokular infeksiyonlara hazir hale gelir, fakat infeksiyon asil olarak buzlarin erimesi sirasindaki su ve nemin varligina bagli olmaktadir. Eger bu serbest su 24 saat ve daha uzun süre yaprak üzerinde kalirsa bitkiler siddetli infeksiyonlara maruz kalabilir. Hastalik belirtileri bu kosullar ve 20-24 °C arasindaki sicakliklarda yaklasik 5 gün içerisinde görülebilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmeni agaçlarin bir çok organina saldirabilir. Gövde, dal ve ince dallarda bulunan kanserli dokulardan özellikle geç bahar ve yaz aylari boyunca devamli zamk salgilanir. Kanserli dal ve sürgünlerin uç kisimlarindaki yapraklar gövdenin kanser tarafindan tamamen kusatilmasi sonucu solar, yaz ve erken sonbaharda ölürler. Bazen de büyük dal ve gövdelerde de benzer sekilde ölümler ortaya çikabilir. Yaprak ve meyve infeksiyonlari her zaman ortaya çikmayabilir, fakat uzun süre devam eden serin ve nemli havalar ve kisa sürede olsa çiçeklenme sirasinda benzer havalarin ortaya çikmasi patojen ekonomik olarak zarar yapmasina neden olabilir. Yaprak lekeleri koyu kahverengi, dairemsi ya da açili ve bazen sari bir hale olarak etrafi kusatilmistir. Böyle küçük lekeler birlesir ve daha büyük lekeleri meydana getirir, bu durum özellikle yaprak kenarlarinda görülür ya da lekenin merkezi hastaliktan dolayi düser ve yaprak yirtik pirtik bir görünüm almasini saglar. Infekteli yapraklar da sezon sonuna dogru tamamen dökülebilir. Yesil olan kiraz meyveleri üzerindeki lekeler kahverengi bir renkte ve kenarlari suyla islanmis gibi bir görünüm alir. Etkilenen dokular çöker ve etinde siyah bir leke birakir ve bu lekenin etrafi lezyon ve meyve yasina bagli olarak sari kirmizi bir renk almaktadir. Meyve gövdeleri üzerinde lezyonlar eliptik ve kahverengi renklidir, lekenin etrafida suyla islanmis gibidir.
Infekteli olan yaprak ve çiçek gözleri baharda açilmadan dökülebilir, sonuçta bu gözler ölü göz olarak adlandirilmaktadir. Küçük kanserler bu gözlerin kaidesinde gelisir. Diger infekteli gözler baharda açilir, fakat yaz baslarinda bunlarda ölür ve buralarda solmus yaprak ve kurumus meyveler asili kalmaktadir. Tüm çiçek kümeleri hastaliktan etkilenirken, infeksiyon meyve olusturan dokulara dogruda genisler.






Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Kanserli dokulari barindiran ince dal ve sürgünler budanmali ve imha edilmeli. Ocak ve subat aylarina kadar dormant budamayi geç yapin. Yaz budamasi hasattan sonra kuru havalarda yapilmalidir.
2. Hastalik etmenine karsi dayanikli kültüvarlar meyve bahçelerinin tesisinde tercih edilmelidir. Kirazlardan Schmidt, Windsor ve özellikle Hardy Giant çesitleri hassastir, mümkün mertebe bu çesitlerden bahçe tesis edilmemeli.
3. Meyve bahçelerinde iyi bir yabanciot kontrolü yapilmali.
4. Hastaliktan ari fidanlar kullanilmali.
5. Meyve bahçelerinin özellikle meyvelerin hassas oldugu dönemlerde asiri sulamadan kaçinilmali.
6. Dayanikli anaçlar (F12-1 Mazzard anaci) kiraz bahçelerinin tesisinde kullanilmali.
7. Bakterinin ana kaynagi olan yasli agaçlardan asi kalemi almayin.
8. Bahçe tesis edilecek yerlerin mümkün mertebe dondan etkilenmeyecek alanlarin seçilmesi.
9. Dikimden önce topraklarin nematodla bulsik olup olmadigi kontrol edilmeli.
10. Bitkiler mümkün mertebe iyi islenmeli ve strese maruz birakilmamalidir.
11. Eger kanserli doku büyük dal ve gövde de ise kanserli bölge hastlikli bölge kalmayacak sekilde kesilerek uzaklastirilmali ve temizlenen yerler koruyucu fungisitler ile ilaçlanmali ve asi macunu ile kapatilabilir.
Kimyasal mücadele
Hastalik etmenine karsi bakirli preparatlar ve bordu bulamaci önerilmektedir. Özellikle don zararindan sonra mutlaka bir ilaçlama yapilarak bakteriyel infeksiyon azaltilabilir. Ayrica çiçeklenmeden önce ve sonra yapilacak infeksiyonlarda hasatliga karsi bitkileri koruyucu bir etki yapmaktadir.
YCMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Pseudomonas syringae pv. syringae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net